Herbata w Filtrach

Od kilku miesięcy pracujemy nad programem herbacianym w Filtrach.

Niektórzy mówią – tea is new coffee.

Nie znaczy to, że będziemy herbaciarnią pełną gębą, z koronkowymi obrusami, ciasteczkami z marmoladą i cienką porcelaną rodem z babcinego kredensu. Po prostu uważamy, że wlanie wrzątku do dzbanka, włożenie do niego żółtego „szczura” z czerwonym logo, a następnie opchnięcie tego za 10 ziko, nie jest okej. Nigdy nie mieliśmy zresztą liptona czy innego tetleya, ale teraz postanowiliśmy pójść o krok dalej. A w zasadzie o dwa kroki – po pierwsze kupujemy jeszcze lepszą herbatę niż dotychczas, a po drugie parzymy ją sami za barem, oddając Wam gotowy produkt. Koniec herbacianego zrób-to-sam:)

Patryk – natchniony przez Pawła Siemaszkę – pracował kilka tygodni nad recepturami dla naszych herbat. Każda ma swoją idealną temperaturę parzenia, gramaturę, w końcu czas, po którym cedzimy napar (duże liście potrzebują dużo miejsca w dzbanku – mówi Patryk). Do tego część przelewa się gorącą wodą przed właściwym zaparzaniem.

dr-herbatnikNo więc mamy szklane dzbanki, sitka, termometry, stopery i cały ten szit, ale – co ważniejsze – mamy liście dające świetne, zbalansowane napary. Mogłoby oczywiście być jeszcze lepiej, są przecież jeszcze droższe darjeelingi, jeszcze bardziej golden tipowe zielenie z chińskich ogrodów 0 kilkusetletnich drzewkach… Przyjdzie i czas na herbaciane leksusy, teraz mamy mercedesy. Może c-klasy, ale jednak.

Mamy też coraz większe „trejsebility”, czyli znamy dokładne miejsca pochodzenia większości herbat oraz czas zbiorów.

W tym momencie korzystamy z trzech dostawców:

czajnikowy.pl z Gliwic (Assam, Darjeeling, zielona Zielona Mgła, biała Pai Mu Tan, oolong Formosa z Tajwanu i kilka innych)

Suki Tea z Belfastu (dwie herbaty owocowe)

Stowarzyszenie Sprawiedliwego Handlu Trzeci Swiat i My (dwa rooibosy)

Zapraszamy już wkrótce na serię wpisów o poszczególnych herbatach. Będą zdjęcia, informacje dotyczące pochodzenia i notki cuppingowe.

K

PS. Tea master Patryk ma jeszcze informację: w drodze do nas jest Jeoncha z koreańskiej wyspy Jeju:)

Reklamy

One response to “Herbata w Filtrach

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s